Црква „Света великомаченичка Недела“, камен-темелник осветен и поставен во 1981 година, а осветена е во 1987 година од страна на Митрополитот Дебарско-кичевски г. Тимотеј. Фрескоживописана е делумно од уметникот Драган Ристески од Охрид, а делумно од Марјан Ристески од село Велгошти.
.
.
Sv._Nedela_od_Velgosti_02