sv.dimitrijaОколу 500 метри југоисточно од центарот на Велгошти е месноста “Свети Димитрија” Таму некогаш имало црква посветена на светецот Димитрија. Поради тоа на тоа место во поново време е изградена минијатурна капела. На Митровден Велгоштани и Охриѓани ја посетуваат палат свеќи и носат подароци.

Црква “Свети великомаченик Димитриј” – изградена во 1983 година, и осветена во истата година од Митрополитот Дебарско-кичевски г. Тимотеј.

sv.dimitrija