Синиќа пред споменикот на илинденските борци  во Велгошти во 20 часот и 30 минути свечено обраќање имаше градоначалникот на Охрид, Александар Петрески,кој го истакана значењето на Големиот Илинден за Македонскиот народ.

  Делегација на општина Охрид ,делегација од боречката организација,како и делегации на политички партии  положија свежо цвеке пред споменикот на илинденските борци.

Прославата продолжи со настап на  културно-уметничкото друштво “Илинден” од Велгошти

  Споменикот на илинденските борци 
Дел од атмосверата пред споменикот

Видео куд илинден

уметничкото друштво “Илинден” од Велгошти