Споменик на македонскиот револуционер Христо Узунов ќе се подигне на местото каде што се наоѓаше старата библиотека во Охрид, информираше денеска локалната самоуправa.Проектот за уредување на тој простор е изработен во соработка со Заводот за заштита на спомениците на културата и Музеј – Охрид.

“Предвидено е во првата фаза да се отвори погледот кон болничките цркви и Самоиловите тврдини кај Долна порта, и да се изгради катче за одмор со многу зеленило и клупи“, изјави градоначалникот на Охрид, Александар Петрески.
На тој простор не е планирана изградба на никаков објект, освен споменик на војводата Христо Узунов, додаде Петрески