skrebatno1Најголем настан во Охридското село Скребатно е прославата на Света Богородица 28 август. Тоа е денот на заштитничката Света Богородица. Цела година Скребаштани се подготвуваат за тој ден, а го празнуваат цела недела,така ke беде и оваа година.

Обичај од памтивек е црквата да дели ручек.Ручекот е манџа од овчо месо,сервирана во земјени чинии и дрвени лажици. Со неа се служи прекрасен селски леб печен во домашни фурни на дрва. За таа цел се колат 50-80 овци и јагниња, а манџата се готви истиот ден во големи бакарни котли. Тој ден се послужуваат околу 5.000 ручеци и тоа за само еден час. Доживување е да се види тоа.

 

 

Извор: mkdnews.com