Обилните дождови и снегови што ја зафатија државава во текот на завчерашниот ден не предизвикаа поголеми проблеми во Велгошти.Реката Сушица иако има поголемо количество на вода сепак не преставува проблем за Велгоштани.

Канализационата мрежа иако целосно не е доизградена Функционира.Проблем сепак преставаат патиштата кои сеуште не се санирани, на места се јавуваат дупки кои го отежнуваат одвивањето на сообраќаот во Велгошти.

Меѓутоа нивото на Охридското Езеро бележи пораст и сега се наоѓа на 694 метри надморска височина, односно +25 сантиметри над максималната граница.

И покрај покачувањето на нивото на Охридското Езеро, од Координативното тело за справување со последиците од елемантарни непогоди велат дека состојбата е стабилна и под контрола. Водостојот на реките во сливот на Охридското Езеро е непроменет, а на критичните места екипи на Дирекцијата за заштита и спасување и Македонија пат преземаат мерки за заштита на населбите и инфраструктурата.