Планинарот Мишко Танески од Охрид не успеа во првиот обид да го освои највисокиот врв од јужната полутопка Аконкагва висок 6.965 метри Тој се обиде да го освои врвот Аконкагва преку екстремно студениот Полски глечер од северната страна на високата јужноамериканска планина но есктремно ниските температури проследени со силен ветар го спречија охриѓанецот во неговата намерата.
„Аконкагва е тука и повторно ќе се обидам да го искачам овој врв следната година“, оптимист е Танески