Во С. Велгошти во манастир Света петка се одржа чествување по повод 114 години од формирањето првата Охридска чета. По тој повод свежо цвеќе положија претставници на месниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ – Велгошти и Месната заедница на Велгошти.11010975_10206180959436524_2968803926309525804_n

И оваа година локалната самоуправа не покажа интерес за организирање на овој настан.

11061709_10206180959556527_7752568909068247600_nНа овај настан свое обраќање имаше претставникот на месната заедница Јане Арнаудоски кој истакна дека ние како Велгоштани и покрај се и понатаму ке продолжиме да го негуваме чествувањето на овој настан.

11705232_10206180959716531_5016347097371203101_n (3)

Инаку на формирањето на четата учествувале Христо Узунов, Мајката на Христо уунов, Наум Цветанов, Андреј Христов и други видни членови на организацијата, при што за војвода е избран Никола Русински а негов заменик Ристо Поп Трпески од с. Велгошти.
zakletva

Во името на Таткото и Синот и Светиот дух,
и во името На Свети Климент и Света Петка

се заколнуваме дека ќе им служиме верно и чесно
на принципите на ВМРО,
на Охридското револуционерно началство.
Ако отстапиме од тие принципи, да бидиме казнети со смрт!!!