Пред споменикот на Илинденските борци во  Велгошти со полагање свежо цвеќе започна одбележувањето на големиот празник Илинден.
Пред споменикот се поклонија членови на Месната Заедница  Велгошти, претставници на Месниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ и претставници од Сојузот на борци од Охрид.
Пред присутните, се обрати претседателот на Месната Заедница, Велгошти, Јонче Арнаудоски. На свеченоста, оваа година немаше ниту еден претставник од Локалната самоуправа.