Тивко, како што и живееше, почина веројатно најдобриот македонски нуркач
Сосема тивко како што живееше на 62 годишна возраст почина Благоја Бежаноски, еден од најдобрите нуркачи во регионов.
Можеби за обичните луѓе не многу познат, меѓутоа за нуркачите човек икона, нуркач кој секој би сакал да е до него без разлика дали нурка во длабоко, плитко, дали бара давеници или вади бомби. Не постои нуркач во Македонија без разлика од кој клуб доаѓа, од кој нуркачки центар, што овие денови не тагува, не пуштил солза и не раскажува некоја анегдота од бројните нуркања низ Македонија со Благоја.
Секогаш скромен, насмеан, полн со знаење, еден од најдобрите подводни заварувачи, со огромен број свои иновативни решенија за секој проблем во механика, заврување, нуркање, деминирање. Енциклопедија за нуркање и заварување споени во еден човек…
Мислам дека постар брат е мал збор колку го почитувавме и сакавме сите во клубот, со огромна почит кон неговото знаење, а пред се за неговото другарство, знаење и чесност. Колку и да ни беше тешко, ладно, без разлика каде ќе одевме секогаш викаше или бацка или другар ќе завршиме работа. Со огромна енергија беше мотор на сите потешки подводни работи, учествуваше на сите акции за спасување за Водици, заедно го деминиравме езерото и извадивме 20 тони бомби. Со огромен елан, знаење и добрина знаеше да ги победи сите тешкотии и сите проблеми. Ниту еднаш не се пожали на ништо.
Беше перфектен музичар, татко на двајца врвни музичари Мите и Игор Бежаноски кои од него го наследиле талентот за музика. Свиреше на кларинет за нуркачите со срце и душа.
Шверцер, фала ти за се што направи за нас, фала за компресорите кои ги сервисираше, фала за држачите за боците, фала за кислородот и манометарот за Болницата што ми го направи кога беше најтешко, фала за се што направи за клубот, за подводни дејности Охрид од Охрид. Фала што беше другар каков што никогаш повеќе не можеш да се најде. Никогаш повеќе езерото и клубот нема да имаат таков човек и пријател. Фала што не научи да бидиме чесни, скромни, да бидиме храбри, од ништо и од никого да не се плашиме, со чесност и образ да можеме да опстоиме сите овие години. И да си спокоен и мирен, ние никогаш не ги забораваме фамилиите, децата и внуците на нашите нуркачи со кои сме го делеле воздухот од една боца.
напиша Д-р Горан Балевски, од Клубот за подводни дејности „Охрид“ – Охрид.