1mesto_so haralampieНа големиот христијански празник ВЕЛИГДЕН   во атарот на црквата „Св Петка“   со почеток во 11часот   се одржаа традиционалните коњички трки  . Покрај kоњичките трки свеченоста   биде збогатена со културно уметничка програма при што ќе настпи КУД „Илинден“ од Велгошти

Победниk на трката е коњ од сортата англиски галопер „Цезар“. Второпласиран заврши коњот под име „Мартин“ додека третопласирано беше грлото „Зекан“

Третата награда на победникот му носи 5000 денари, втората 10.000, додека првата 15.000 денари плус седумдневно патување во Цирих. награди имаше и за  јавачите на коњите од 1000 денари за јавач.

Во тргање на јаже победи Долна мала