Според Петревски, местото на спомен обележјето на големиот македонски владетел му е во неговата престолнина, Охрид.

Петревски вели: “Ете им нудам решение за несоодветната одлука што ја донесоа тој споменик да биде во Скопје да штрчи, да смета на плоштадот во Скопје. А знаеме дека Охрид е посебно врзан со Цар Самоил, тој споменик да го поставиме на плоштадот кај Чинарот”

Доколку владата не го дава Цар Самоил, градоначалникот најави негова изградба со помош и донации од граѓани и институции , како што ќе се подигнува и споменикот на египетската божица Изида.

извор:http://www.mkdnews.com