Синиќа пред споменикот на илинденските борци во Велгошти во 20 часот и 30 минути свечено обраќање имаше градоначалникот на Охрид, Александар Петрески,кој го истакана значењето на Големиот Илинден за Македонскиот народ.

Делегација на општина Охрид ,делегација од боречката организација,како и делегации на политички партии положија свежо цвеке пред споменикот на илинденски борци.

Прославата продолжи со настап на културно-уметничкото друштво “Илинден” од Велгошти