Ноќеска точно во 24 часот започнува изборниот молк што ќе трае до заутре во 19 часот кога ќе се затворат гласачките места.

На полноќ ќе заврши и предизборната кампања на кандидатите кои учествуваат на претседателските и локалните избори во Република Македонија  Во вториот круг од изборите, во Охрид ќе сe гласа на 73 избирачки места, а право на глас имаат 53 893 граѓани.

Велгоштани ќе заокружуваат на две избирачки ливчиња. Ќе бираат помеѓу Александар Петрески и Кирил Трендафилов – Нанче во градоначалничката трка.

 

 Кирил Трендафилов – Нанче    или   Александар Петрески

 

На државно ниво, во избирачкиот список се запишани 1 792 082 граѓани кои ќе гласаат на  2 976 избирачки места.
Први утре ќе гласаат болните и изнемоштени лица, затворениците и внатрешно раселените лица.

За претседател на Република Македонија изборот ќе падне помеѓу Ѓорге Иванов и Љубомир Данаилов – Фрчковски.

 

Ѓорге Иванов или Љубомир Данаилов – Фрчковски.