Синоќа во селото Велгошти, во близина на манастирот „Света Петка “ по 28-ми пат се одржа традиционалната културна манифестација „Вечер на Живко Чинго“, во организација на МЗ Велгошти и  Општина Охрид.Вечер-на-Чинго-4-768x512
Свежо цвеќе пред неговото спомен обележје положија претставници на локалната самоуправа, како и бројни почитувачи на делото на еден од најдаровитите македонски раскажувачи.Вечер-на-Чинго-6-768x512
Пред присутните се обрати заменик градоначалникот на општина Охрид, Ангел Јанев. На чествувањето, на младата охриѓанка Емилија Карафилоска, заменик градоначалникот му ја врачи наградата „Живко Чинго“ за најдобар, која изнесува 30.000 денари.2016VecerNaZivkoCingo21

Беседа за писателот одржа драматургот Јордан Плевнеш. На крајот програмата беше збогатена со богата културно-уметничка програма.

Претходно, делегација на ОУ „Живко Чинго“ од Велгошти положи свежо цвеќе пред споменикот поставен во дворот на училиштето.Вечер-на-Чинго-3-768x512