Традиционално, по повод 4ти март – роденденот на Тодор Александров, во спортската сала која го носи неговото име во селото Велгошти се одржува спортски ден – настан со натпреварувачки карактер на кој учествуваат 300 ученици од сите основни училишта од Охрид и Дебрца.

image

Учениците се натпреваруваат во 4 дисциплини и тоа: шах, пинг-понг, кошарка и фудбал. Спортскиот ден е во организација на ОУ „Живко Чинго“ – Велгошти, во соработка со Сојузот на училишен спорт и локалната самоуправа.

image

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1152525858091113&id=874093079267727