Дечињата од Велгошти од претшколска возраст до 9-то одделение утрово се дел од Бадниковата поворка во Велгошти со која се најавува Христовото раѓање.

Утрово верниците и учесниците во поворката се собраа пред црквата `Св.Димитрија` од каде беше закажано стартувањето на овој настан.

Децата беа почестени со доручек и коледе во црковната кујна, а потоа подготвено се вклучија во поворката на чие чело секако дека е симболот на Христовата пештера.

 

Повроката од `Св.Димитрија` се движеше по главната улица во селото, се до црквата `Св. Пантелејмон`, каде на децата – учесници пригодно ќе им бидат доделени новогодишни пакетчиња.

 

 

 

Извор: www.ohridmagazine.com

Фото: Благоја Достиноски.